Bakıcı veya Yardımcı Arıyorsanız Hemen Ücretsiz İlan Verin! Ücretsiz İş İlanı Ver

Hasta Bakıcısı Maaşı Ne Kadar? Güncel Hasta Bakıcısı Maaşları

Hasta Bakıcısı Maaşı Ne Kadar? Güncel Hasta Bakıcısı Maaşları

Hasta Bakıcısı Maaşı Ne Kadar? Güncel Hasta Bakıcısı Maaşları

Hasta bakımı, sağlık sorunları yaşayan bireylerin günlük yaşamlarını sürdürebilmeleri ve gerekli sağlık hizmetlerini alabilmeleri için büyük önem taşır. Aileler, hasta yakınlarının konforu ve sağlığı için profesyonel hasta bakıcılarına ihtiyaç duyarlar. Bu önemli hizmeti alırken, hasta bakıcılarının maaşları en çok merak edilen konuların başında gelir. Hasta bakıcı maaşları, bakıcının sahip olduğu deneyim, sunduğu bakım hizmetlerinin kapsamı, çalışma saatleri ve bulunduğu coğrafi bölge gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin, yoğun bakım gerektiren hastalar için uzmanlaşmış bakıcıların maaşları, standart bakım hizmeti sunan bakıcılara göre daha yüksek olabilir.

Bu blog yazısında, 2024 yılı itibarıyla Türkiye'de hasta bakıcılarının maaşları hakkında kapsamlı bir değerlendirme yapacağız. Farklı illerde ve farklı bakım ihtiyaçlarına göre maaşların nasıl değişiklik gösterdiğini ele alacağız. Eğer siz de bir hasta bakıcı tutmayı düşünüyorsanız ya da mevcut bakıcınızın maaşını güncellemeyi planlıyorsanız, bu yazı size rehberlik edecek. Güncel maaş bilgileri ile daha bilinçli kararlar almanızı sağlayacak bu rehberi mutlaka inceleyin.

Hasta Bakıcısı İçin Maaş Geçmişi Nedir?

Hasta bakıcı için maaş geçmişi, 2017’den bugüne dek deneyime göre farklılaşmıştır. 2017 yılında ortalama bir hasta bakıcısı maaşı 2.700 TL’ye yakınken, günümüzde ortalama 27.000 civarıdır. Asgari ücret, ülke ekonomisine göre değişebilmektedir. Yaşlı bakım maaşı ne kadar 2023 ve bakıcı maaşı ne kadar 2024 kıyaslamasını merak edenler, işe yeni başlayan bakıcılar olabilmektedir. bakicibul.net üzerinden oluşturduğunuz üyelikle bakıcı iş ilanlarına başvurabilirsiniz. Ücretlendirmeleriniz, deneyiminize, bilginize ve mesleki açıdan yeterliliğinize bağlı olarak değişecektir. Yıllara göre hasta bakıcısı için maaş geçmişini aşağıda bulabilirsiniz.  

 

 

Yıl

 

Minimum Maaş (En Düşük)

 

Ortalama Maaş

 

Maksimum Maaş (En Yüksek)

Ocak 2017

 

1.800

 

2.750

 

4.800

 

Ocak 2018

 

2200

 

3.000

 

5.400

 

Ocak 2019

 

2.800

 

3.500

 

7.000

 

Ocak 2020

 

3.100

 

4.200

 

8.000

 

Ocak 2021

 

3.600

 

5.500

 

9.700

 

Ocak 2022

 

5.500

 

8.300

 

14.700

 

Temmuz 2022

 

6.600

 

11.000

 

20.000

 

Ocak 2023

 

10.300

 

17.600

 

30.800

 

Temmuz 2023

 

13.000

 

25.000

 

38.000

 

Ocak 2024

 

19.000

 

29.900

 

49.000

 

Hasta Bakıcısı Maaşlarını Etkileyen Faktörler

Hasta bakıcısı maaşlarını etkileyen faktörler, ülkenin ekonomik durumu, hasta bakıcının tecrübesi ve mesleki donanımıdır. Hasta bakım maaşı, bakıcılık hizmeti sunan kişilerin gündüzlü veya yatılı olarak hangisinde hizmet verdiğine göre de değişmektedir. Bazen bakıcılar, yarım veya tam gün olarak da çalışabilmektedir. Dolayısıyla hem tecrübeli olup hem de tam gün çalışan bakıcılar, tecrübesiz ve yarım gün çalışan bakıcılara göre daha fazla ücret alacaktır. Bakıma ihtiyacı olan kişilerin, ekstradan tıbbi yardıma ihtiyacı varsa, kendisine bakım hizmeti veren bakıcının Temel Sağlık Eğitimi alması gerekmektedir. Hasta bakıcı ücretleri, ekstradan mesleki bilgiye sahip olup olmama durumuna göre de değişmektedir. Hasta bakıcısı maaşlarını etkileyen faktörler şöyledir;

  • Bakıcının Eğitimi
  • Bakıcının Temel Sağlık Eğitimi Almış Olması
  • Bakıcının Tecrübesi
  • Ülkenin Ekonomik Şartları
  • Bakıcının Gündüzlü veya Yatılı Olarak Çalışması
  • Bakıcının Yaşlı ve Hasta Bakımı Eğitiminden Mezun Olması
  • Bakıcının MEB Onaylı Sertifikaları Olması
  • Bakıcının Yarım Gün veya Tam Gün Çalışması
  • Bakıcının Çalışma Şartları
  • Bakım Hizmeti Alan Ailenin Kriterleri
  • Bakıcının Referansları

Deneyim Seviyesi

Yaşlı bakıcı maaşı sorusunu soranlar, hasta bakım maaşı ne kadar diye de sormaktadır. Bir hasta bakıcının kaç senedir bu işi yaptığı aldığın maaşın belirleyicisidir. Örneğin, 10 senedir bu işi yapan bir hasta bakıcı, daha yeni mesleğe başlayan birine göre yüksek maaş alacaktır. Deneyimin yanında, bir bakıcının mesleğinde ne kadar donanıma ulaştığı da önemlidir. Her bakıcı, bakım verdiği kişilerden, bir hastaya nasıl bakılması gerektiğini öğrenmektedir. Her bakılan hastanın, bir başka hastadan daha farklı sorunları olabilir. Bu sebeple bakıcı, baktığı kişilerin ne gibi sorunları varsa hepsine çözüm getirecek kadar donanımlı olmalıdır. 

Eğitim Durumu

Bir hasta bakıcının, Lisans veya Önlisans eğitimi olması onu daha tercih edilebilir yapmaktadır. Eğitim durumuna göre hasta bakıcıların aldıkları ücret skalasını öğrenmek için bakicibul.net üzerinden hasta bakim parasi diye arama yapabilirsiniz. Örneğin Hasta ve Yaşlı Bakımı Uzmanlık Eğitimi alan bir bakıcı, bu eğitimi almamış birine göre daha fazla tercih edilecektir. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümü gibi bölümlerden mezun olan bakıcıların, eğitimsiz bakıcılara göre maaşları daha yüksek olacaktır.

Çalışılan Kurum ve Bölge

Hasta bakıcılar, bazen özel bir kuruma bağlı olarak bazen de bireysel olarak hizmet verebilmektedir. Örneğin devlete bağlı çalışan hasta bakıcılar, memur maaşı alabilmektedir. Bu maaş da bakıcıların tecrübesine göre alt ve üst sınır olarak değişecektir. Evde hasta bakıcı maaşı ne kadar diye soranlar bilmeli ki bireysel çalışan bakıcılar, fiyatlarını mesleki bilgi ve tecrübelerine göre belirlemektedir. Ayrıca büyükşehirlerde yaşam, daha hızlı aktığı ve çalışma hayatında fazla insan aktif olduğu için bakım hizmetlerine ilgi daha yoğundur. Bu sebeple yaşanılan şehirdeki arz talep oranı da hasta bakıcı maaşlarını etkileyebilmektedir. 

Ortalama Hasta Bakıcısı Maaşları

Ortalama hasta bakıcısı maaşları, 2024 yılı asgari ücretiyle birlikte önceki yıllara nazaran daha yüksektir. Günümüzde deneyimsiz bir hasta bakıcı en az 25.000 TL civarında ücret alırken, deneyimli bir bakıcı 30.000 TL civarında ücret almaktadır. Sizler de evinize bir hasta bakıcısı arıyorsanız, bakicibul.net üzerinden ilan verebilirsiniz. Alanında uzman ve tecrübeli hasta bakıcılar, ilanlarınız üzerinden sizlere ulaşacaktır. 2024 yılı ortalama hasta bakıcısı maaşlarını gösteren aşağıdaki tabloyu inceleyerek maaşlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

2024 Yılı Ortalama Hasta Bakıcısı Maaşları

   

Gündüzlü 2024

 

Yatılı 2024

 

Deneyimsiz Hasta Bakıcısı 

 

25.000

 

28.000

 

Deneyimli Hasta Bakıcısı  

 

30.000

 

37.000

 

Deneyimsiz Hasta Bakıcısı (Yarım Gün)

 

12.500


 
 

Deneyimli Yaşlı Bakıcısı (Yarım Gün) 

 

15.000


 
 

Deneyimsiz Hasta Yaşlı Bakıcısı

 

27.000

 

30.000

 

Deneyimli Hasta Yaşlı Bakıcısı

 

36.000

 

40.000

 

Deneyime Göre Hasta Bakıcısı Maaşları 2024

Deneyime göre hasta bakıcısı maaşları 2024, yılı asgari ücret zammına göre artış göstermiştir. Örneğin 0-1 yıl arasında faaliyet göstermiş olan bakıcıların, en düşük aldıkları ücret 20-25 bin arasıdır. Tecrübesi daha uzun süre olan bakıcılar ise ortalama 30-40 bin arası maaş alabilmektedir. Engelli bireylere de bakım hizmeti veren bakıcılar, engelli bakıcı maaşı ne kadar şeklinde bakicibul.net üzerinden arama yapabilmektedir. Sitemizde verilen ilanları takip ederek hem hasta hem engelli bireylere yönelik bakım hizmeti verebilirsiniz. 2024 yılı için ortalama hasta bakıcısı maaşlarını gösteren tabloyu aşağıda inceleyebilirsiniz. 

 

 

Deneyim Süresi

 

Minimum Maaş (En Düşük)

 

Ortalama Maaş

 

Maksimum Maaş (En Yüksek)

0-1 Yıl

 

22.000

 

26.000

 

30.000

 

2-4 Yıl

 

28.000

 

30.000

 

35.500

 

5-9 Yıl

 

33.000

 

35.000

 

40.000

 

10 Yıl + Süre

 

36.000

 

40.000

 

50.000

 

Şehirlere Göre Hasta Bakıcısı Maaşları 2024

Şehirlere göre hasta bakıcısı maaşları 2024 yılında büyükşehirlerde daha yüksektir. Bazı hasta bakıcılar, devlet kadrolarında çalışabilmektedir. Bundan dolayı kadrolu hasta bakıcı maaşı, kadrosuz olup bireysel çalışan hasta bakıcı maaşlarına göre daha yüksektir. Ancak tecrübeli ve bilgili olup bireysel çalışan hasta bakıcılar da referansları sayesinde maaş açısından avantaj elde edebilmektedir. Özellikle büyükşehirlerde bakım hizmeti sunuyorsanız, referanslarınız sayesinde maaşınıza ek olarak prim alma imkânı da elde edebilirsiniz. Şehirlere göre hasta bakıcısı maaşları 2024 yılı için aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

 

 

Bölgesel OIarak Hasta Bakıcısı Maaş Farklılıkları

Bölgesel olarak hasta bakıcısı maaş farklılıkları, bakıcının hizmet sunduğu kategorilerden kaynaklanır. Örneğin bir hasta bakıcının, yatılı mı yoksa gündüzlü mü hizmet sunacağı maaşın belirlenmesinde çok önemlidir. Hasta bakıcı fiyatları, büyükşehirlerde daha yüksektir çünkü bakıcılara talep fazladır. Küçük şehirlerde ailelerin küçük ve büyük üyeleri bir arada yaşayıp tarımla, hayvancılıkla veya daha küçük işletmecilik anlayışıyla yaşadıkları için büyükşehirlerde ihtiyaç duyulan hizmetlere ihtiyaç duymazlar. Bakıcılık hizmeti de bu ihtiyaç duyulmayan alanlardan biridir. Çünkü küçük yerlerde insanlar, ailelerindeki yaşlılara kendileri bakmakta, yabancı kimseyi içlerine sokmak istememektedir. Bölgesel olarak hasta bakıcı maaş farklılıkları şunlardan kaynaklanır;

Hasta Bakıcılık Mesleğine Olan Arz ve Talep

Üyelerinin çoğunluğu çalışma hayatına atılmış olan aileler, evdeki hastalarına kendileri bakmakta zorlanabilir. Bu sebeple gerek evde gerek hastanede bakım ihtiyacı doğmaktadır. İhtiyaç fazla olduğu için bazen farklı şehirlerden dahi bakıcılar, talebin fazla olduğu bölgelere göç edebilmektedir. Arz ve talebin fazla olduğu bölgelerde en iyi bakıcıyı bulmak için aileler arasında rekabet de fazla olacağı için maaşlar yüksek olacaktır. 

Bakıcının Mesleki Donanımı

Bakıcının, hasta bakıcılık alanında kaç yıl çalıştığı aldığı ücreti belirler. 1-2 yıl çalışmış olan bir bakıcının aldığı ücretle 10 yılın üstünde mesleğini icra etmiş bir bakıcının aldığı ücret birbirinden farklı olacaktır. Bakim maasi ne kadar sorusunu soran bakıcı adayları, bakicibul.net üzerinden ilgili ilanları inceleyebilirler. Yaşlı ve Hasta Bakımı Uzmanlık sertifikasına sahip olan adaylar, bu işin tıbbi ve fizyolojik bilgisine de haiz olacakları için eğitimsiz bakıcılara nazaran yüksek maaş alırlar. 

Büyükşehir ve Küçük Şehir Arasındaki Sosyal Yaşam Farkı

Büyükşehirlerde yaşayanlar insanlar, küçük şehirlerde yaşayanlara göre daha bireysel bir yaşam sürmektedir. Örneğin anne babası farklı şehirde olup çocukları farklı şehirde çalışabilmektedir. Bu durumda yaşlılar, büyükşehirlerde kendi çocuklarından bakım desteği alamayabilirler. Küçük şehirlerde aile üyeleri birlikte yaşadıkları ve bunu bir kültür edindikleri için evin küçükleri, büyüklerine hizmet edebilmektedir. Bu yaşam tarzı farklılıkları, büyükşehirlerde hasta bakıcılarına olan ilgiyi artırmakta ve ücretlendirmeler de buna göre belirlenmektedir. 

Hasta Bakıcısı Maaşlarının Geleceği

Hasta bakıcısı maaşlarının geleceği, modernleşen toplum yapısı sonucunda bakıma ihtiyacı olan kişi sayısının artmasından dolayı parlaktır. Hasta bakıcılığı, geleceğin mesleklerindendir çünkü günümüzde insanlar daha kolay hastalanabilmektedir. Bunun da sebebi işlenmiş gıdaların fazla tüketimi, hareketsizlik ve dijitalleşmeden kaynaklanmaktadır. Artık hastalar, sadece evde bakım değil, hastanede de refakatçi kalınabilecek tarzda bir bakım hizmeti istemektedir. Toplumun yaşam şekli, sağlıksız hale geldiği ve yaşlılar da yalnız kaldığı için hasta bakıcı mesleği geleceği parlak mesleklerden biridir. Talep artacağı için hasta bakıcı maaşları da gelecekte daha fazla yükselecektir. Sevgi evleri bakıcı anne maaşları 2023, evde bakım maaşı 2024 gibi konuları araştıranlar, bakicibul.net üzerinden verilen ilanları takip edip kendileriyle alakalı olan ilanlara başvurabilmektedir. 

Hasta Bakıcılık Mesleğinde Kariyer Olarak İlerleme Olanakları

Hasta bakıcılık mesleğinde kariyer olarak ilerleme olanakları, üniversitede Sağlık Hizmetleri bölümlerinden birini okuyarak elde edilebilir. Örneğin Yaşlı Sağlığı ve Bakımı Bölümü hem hasta hem de yaşlılara bakmak isteyenlerin okuması gereken bir bölümdür. Bakıcı maaşı 2024 yılında en çok merak edilenlerden olmuştur çünkü bakıcılık geleceğin mesleğidir. Hasta bakıcılık alanında ilerlemek istiyorsanız, Temel Yaşam Desteği ve İlkyardım gibi eğitimler de almalısınız. Hasta bakıcılık alanında kariyer olarak ilerleme olanağı yakalamak için şu bölümleri okuyabilirsiniz;

  • Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
  • Yaşlı Sağlığı ve Bakımı Bölümü
  • Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölümü
  • Hemşirelik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü
  • Temel Afet ve İlkyardım Eğitimi
  • Temel Yaşam Desteği Eğitimi
  • Temel İlaç Bilgisi Eğitimi
  • Anatomi ve Fizyoloji Eğitimi

Hasta Bakıcısı Maaş Artış Oranları

Hasta bakıcısı maaş artış oranları, 2017 yılından 2024 yılına kadar neredeyse ortalama 10 kat artmıştır. 2017 yılında ortalama 2.000-2.700 civarı maaş alan bir bakıcı, 2024 yılında 20-27 bin arası maaş alabilmektedir. Maaş artış oranlarında, ülke ekonomisinin sürekli değişmesinin de etkisi vardır. Yaşlı bakım aylığı konusuyla ilgili bakicibul.net üzerinden daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sistem üzerinden verilen bakıcı ilanlarına başvuru yapıp ailelerle görüşebilirsiniz. Siteden oluşturduğunuz profile özgeçmişinizi doğru bir şekilde ekleyerek güvenilirliğinizi artırmanız çok önemlidir. 

Hasta Bakıcısı Maaşları İçin Vergi ve Kesintiler

Hasta bakıcısı maaşları için vergi ve kesintiler, dönemin ilgili asgari ücret tutarına göre yapılmaktadır. Tecrübesi daha düşük olan bir hasta bakıcı, asgari ücret üzerinden maaş alabilmektedir. Net asgari ücret, günümüzde 20.002 TL’dir. Bu ücret, SGK primi, işsizlik sigorta primi ve işveren payı gibi kesintilerle 17.002 TL’ye düşmektedir. SGK primi %14’lük, işsizlik sigorta primi ise %1’lik bir kesintiye karşılık gelmektedir. İşverenle ilgili olan kesintiler de mevcuttur. Deneyim seviyesine göre bu kesintileri de hesaba kattığınızda bir bakıcının maaşından ortalama 3.000 TL civarı kesinti yapılabilmektedir. Bireysel işletmesini kurup bu yol aracılığıyla hizmet veren hasta bakıcılar ise Yıllık Gelir Vergisi, Muhtasar, Damga Vergisi ve KDV gibi kesintilerle karşılaşabilmektedir. Eğer bakıcı aylığı ne kadar oldu diye merak edenlerdenseniz, bakicibul.net’teki ilanları inceleyebilirsiniz.

Yarı Zamanlı ve Tam Zamanlı Bakıcı Maaş Farklılıkları

Yarı zamanlı ve tam zamanlı bakıcı maaş farklılıkları, yarım gün çalışmanın, tam gün çalışma ücretinin yarısı kadar maaş karşılığı olmasıyla ilgilidir. Yarım gün çalışan bir bakıcı ortalama 13-15 bin arası maaş alabilmektedir. Tam zamanlı çalışıldığında elde edilen maaşın yarısı, yarım gün çalışmanın maaş karşılığıdır. Evde hasta bakımı maaşları yıllar geçtikçe daha da artmaktadır. Sizler de bu işi yapıyor ve alanınızda hizmet sunmak istiyorsanız, bakicibul.net üzerinden özgeçmişinizi yükleyebilir, ilgili ilanlara başvurabilir. 

Hasta Bakıcısı Maaşları İçin Ek Faydalar Nelerdir?

Hasta bakıcısı maaşları için ek faydalar, prim, zam veya özel izinler olabilmektedir. Hasta bakıcısı olarak uzun süre hizmet verdiyseniz, özel günlerinizde ücretsiz izin alma imkânı elde edebilirsiniz. Ayrıca hizmet kalitenize bağlı olarak prim ve avans gibi fırsatlar da yakalayabilirsiniz. Evde hasta bakım maaşı ne kadar diye soranlar, devletin evde bakım maaşı desteği sunduğunu da bilmelidir. Ancak bu destekten yararlanmak için hastanın birinci dereceden yakını veya akrabası olmak gerekmektedir. Kendiniz, hastanıza bakamayacak koşullar içinde olsanız bile evde bakım aylığı desteğine başvurup, hizmet vermesi için anlaştığınız bakıcının ücretinin bir kısmını bu destekten temin edebilirsiniz. Hasta bakıcısı maaşları için ek faydalar şöyledir;

  • Avans İmkânı
  • Maaş Zammı 
  • Prim İmkânı
  • Sigortalılık
  • Özel İzinler
  • Ek Ücretler
  • Evde Hasta Bakım Maaşı Desteği

Güncel Hasta Bakıcısı İş İlanları Nelerdir?

Güncel hasta bakıcısı iş ilanlarına ulaşmak için bakicibul.net adresini ziyaret edebilirsiniz. Güncel hasta bakıcısı iş ilanları, yaşlı ve hasta bakımı, refakatçi gibi pozisyonlar için açılan ilanlardan oluşmaktadır. Hasta bakıcı, hastanın tuvalete gitmesi, yemek yemesine ve çamaşırlarının değiştirilmesine yardımcı olmaktadır. Bazen yatalak hastalara da bakım vermek gerekebilmektedir. Bu tip hastalara ya kendi evlerinde ya da hastanede bakım hizmeti sunmak icap etmektedir. Bakıcı olarak çalışmak istiyorsanız bakicibul.net’te bir üyelik oluşturmalısınız. Güncel hasta bakıcısı iş ilanları şu şekildedir;

  • Refakatçi
  • Evde Hasta Bakıcısı 
  • Yarım Gün Hasta Bakıcısı
  • Tam Gün Hasta Bakıcısı
  • Yatılı Hasta Bakıcısı
  • Gündüzlü Hasta Bakıcısı
  • Yaşlı ve Hasta Bakıcısı
  • Yabancı Hasta Bakıcısı
  • Hastanede Yaşlı Bakıcısı
Yorum Yap
0 / 500

Başarıyla bilgilerinizi güncellediniz