Bakıcı veya Yardımcı Arıyorsanız Hemen Ücretsiz İlan Verin! Ücretsiz İş İlanı Ver

Yaşlı Bakım Maaşı Ne Kadar? Güncel Yaşlı Bakıcısı Maaşları

Yaşlı Bakım Maaşı Ne Kadar? Güncel Yaşlı Bakıcısı Maaşları

Yaşlı Bakım Maaşı Ne Kadar? Güncel Yaşlı Bakıcısı Maaşları

Yaşlı bakımı, sevdiğimiz yaşlı bireylerin huzur ve güven içinde yaşlanmalarını sağlamak için büyük önem taşır. Aileler, yaşlı yakınlarına en iyi bakımı sağlamak için profesyonel yaşlı bakıcılarına ihtiyaç duyarlar. Ancak, bu hizmeti alırken en çok merak edilen konulardan biri de yaşlı bakıcılarının maaşlarıdır. Yaşlı bakıcı maaşları, bakıcının deneyim düzeyi, sunduğu bakım hizmetlerinin kapsamı ve çalıştığı coğrafi bölge gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin, 24 saat bakım hizmeti sunan bir bakıcı ile belirli saatlerde hizmet veren bir bakıcının maaşı arasında fark olacaktır.

Bu blog yazısında, 2024 yılı itibarıyla Türkiye'de yaşlı bakıcılarının maaşları hakkında kapsamlı bir değerlendirme yapacağız. Farklı illerde ve farklı bakım ihtiyaçlarına göre maaşların nasıl değişiklik gösterdiğini ele alacağız. Eğer siz de bir yaşlı bakıcı tutmayı düşünüyorsanız ya da mevcut bakıcınızın maaşını güncellemeyi planlıyorsanız, bu yazı size rehberlik edecek. Güncel maaş bilgileri ile daha bilinçli kararlar almanızı sağlayacak bu rehberi mutlaka inceleyin.

Yaşlı Bakımı İçin Maaş Geçmişi Nedir?

Yaşlı bakımı için maaş geçmişi, 2017’den 2024’e kadar güncel ekonomik koşullara göre değişken bir durum olmuştur. 2017’de en düşük yaşlı bakımı için maaş ücreti 1.700 TL iken, 2024’te en düşük 20.500 TL’dir. Maaşlar, asgari ücret tutarına göre belirlenmektedir. Yaşlı bakımı maaş meblağı da dönemsel olarak değişen asgari ücrete göre farklılaşmaktadır. Yıllara göre yaşlı bakım hizmetlerinin maaş skalasının değişmesinin diğer nedenleri ise bakıcıların tecrübe, donanım ve mesleki yeterliliğidir. bakicibul.net üzerinden vereceğiniz yaşlı bakım hizmetleri elemanı ilanları ile tecrübeli bakıcılara ulaşabilirsiniz. Yıllara göre yaşlı bakıcı maaşı ilanlarını gösteren aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz. 

Yıllara Göre Yaşlı Bakıcı Maaşı 

 

Yıl

 

Minimum Maaş (En Düşük)

 

Ortalama Maaş

 

Maksimum Maaş (En Yüksek)

Ocak 2017

 

1.700

 

2.200

 

3.500

 

Ocak 2018

 

2000

 

2.700

 

4.000

 

Ocak 2019

 

2.600

 

3.300

 

4.900

 

Ocak 2020

 

2.900

 

3.700

 

5.700

 

Ocak 2021

 

3.500

 

4.500

 

7.000

 

Ocak 2022

 

5.000

 

6.700

 

10.500

 

Temmuz 2022

 

6.400

 

8.800

 

13.900

 

Ocak 2023

 

10.800

 

14.000

 

23.000

 

Temmuz 2023

 

14.500

 

18.100

 

28.000

 

Ocak 2024

 

20.500

 

25.900

 

36.800

Yaşlı Bakıcısı Maaşlarını Etkileyen Faktörler

Yaşlı bakıcısı maaşlarını etkileyen faktörler, toplumun güncel ekonomik yapısı, bakıcının tecrübesi, bakıcının eğitimleri ve mesleki yeterliliğidir. Yaşlı bakıcı ücretlerini etkileyen başka birçok faktör vardır. Yaşlı bakım maaşı, bakıma ihtiyacı olan bireyin, özel tıbbi yardıma ihtiyacı olup olmaması veya yatılı mı gündüzlü mü hizmet verileceğine göre değişir. Evinde yaşlı ve bakıma muhtaç üyesi olan aileler, bakicibul.net üzerinden bakıcı ilanları verebilmektedir. Sizler de yaşlı bakıcı hizmetleri sunuyorsanız, ilgili ilanları takip ederek yaşlı bakım maaşları bilgisine ilanlar üzerinden ulaşabilirsiniz. Yaşlı bakıcısı maaşlarını etkileyen faktörler şunlardır;

  • Ülkenin Güncel Ekonomisi
  • Yaşlı Bireyin Aynı Zamanda Hasta Olup Olmaması
  • Bakıcının Yabancı Dil Bilmesi
  • Gündüzlü mü Yatılı mı Hizmet Verileceği
  • Bakıcının Referansları
  • Bakıcının Eğitim Seviyesi
  • Bakıcının İkamet Yerinin Hizmet Verilen Yere Uzaklığı 
  • Bakıcının Tam veya Yarım Gün Hizmet Vermesi
  • Bakıcının Hasta ve Yaşlı Bakımı Uzmanlık Sertifikası Olması
  • Bakıcının Mesleki Deneyim Yılı
  • Bakıcının Çalışma Koşulları
  • Hizmet Alan Ailelerin Şartları

Deneyim Seviyesi

Yaşlı bakıcının deneyim seviyesi, aldığı ücretin belirleyicisidir. Örneğin, 10 yıl ve üzerinde deneyimi olan bir yaşlı bakıcı, kendinden daha tecrübesiz birine göre daha yüksek maaş alacaktır. Hasta bakıcı maaşı veya evde yaşlı bakım maaşı oranlarını merak ediyorsanız, bakicibul.net üzerinden verilen iş ilanlarını takip edebilirsiniz. 

Eğitim Durumu

Bakıcının eğitim durumu, Lisans veya Önlisans mezunu bakıcı arayan aileler için önemlidir. Bazı aileler, yaşlı bireylerini emanet ettikleri kişinin, hasta bakıcılığı sertifikaları ve aynı zamanda yaşlı bakımı sertifikaları olmasını istemektedir. Bunun sebebi, bakıma muhtaç yaşlı bireyle ilgilenirken, ilgili psikolojik ve fizyolojik bilgileri kullanarak daha sağlıklı bir bakım hizmeti sunulabileceğinin düşünülmesidir. Eğitim açısından donanımlı yaşlı bakıcıları, maaş açısından daha iyi imkanlar elde edebilirler. 

Çalışılan Kurum ve Bölge

Bakıcı aylığı ne kadar diye soran yaşlı bakıcılar, çalışılan kurum ve bölgeye göre maaşların değiştiğini bilmelidir. Büyükşehirlerde yaşlı bakım hizmetleri, küçük şehirlere göre daha fazla tercih edilmektedir. Çalışan birçok kişinin, yaşlı anne veya babaları evde yalnız kalabilmektedir. Bazı yaşlılar da kendi bakımlarını gideremeyecek durumda olabilmektedir. Bu sebeple yaşlı bakıcılığı hizmeti sunan kişiler, büyükşehirlere hizmet veriyorlarsa daha yüksek maaş alabilirler. Ayrıca kurumsal bir firma üzerinden hizmet sunan bakıcılar, kurumun belirlediği ücret skalasına bağlı kalmak mecburiyetindedir. 

Ortalama Yaşlı Bakıcısı Maaşları

Ortalama yaşlı bakıcısı maaşları, 2024 yılında en düşük 19.000 en yüksek 38.000 TL civarındadır. Bakım maaşı ne kadar 2024 sorusunu soranlar, bakıcının tecrübesine, eğitimine ve hizmet kalitesine göre maaşların değiştiğini bilmelidir. Maaş aralıkları, bölgeden bölgeye göre de farklılaşmaktadır. Evlere giderek hizmet vermek isteyen çoğu kişi, evde yaşlı bakımı maaşı bilgisine ulaşmak istemektedir. bakicibul.net üzerinden oluşturduğunuz profil ile hem bakıcı ilanı verebilir hem de bakıcı olarak iş ilanlarına başvurulabilirsiniz. 2024 yılı ortalama yaşlı bakıcısı maaşları tablosunu aşağıda inceleyebilirsiniz. 

2024 Yılı Ortalama Yaşlı Bakıcısı Maaşları

   

Gündüzlü 2024

 

Yatılı 2024

 

Deneyimsiz Yaşlı Bakıcısı 

 

21.000

 

26.000

 

Deneyimli Yaşlı Bakıcısı  

 

25.000

 

31.000

 

Deneyimsiz Yaşlı Bakıcısı (Yarım Gün)

 

10.500


 
 

Deneyimli Yaşlı Bakıcısı (Yarım Gün) 

 

15.500


 
 

Deneyimsiz Hasta Yaşlı Bakıcısı

 

23.000

 

27.000

 

Deneyimli Hasta Yaşlı Bakıcısı

 

26.000

 

34.000

Deneyime Göre Yaşlı Bakıcısı Maaşları 2024

Deneyime göre yaşlı bakıcısı maaşları 2024, 1 yıllık deneyimi olan bakıcı ile 10 yıllık deneyimi olan bakıcıya göre değişir. 1 yıllık bakıcı deneyimsizse en düşük 19-20 bin alırken, deneyimli bir bakıcı, mesleğinde 10 yılı da aşmışsa 35-36 bin arasında ücret alabilmektedir. Hasta bakıcı parası ne kadar sorusu, ailesinde yaşlı ve hasta üyesi bulunan kişiler tarafından çok sorulmaktadır. bakicibul.net hem hasta hem de yaşlı bakım hizmetini aynı anda verebilen tecrübeli bakıcıları bünyesinde barındırmaktadır. 

 

Deneyim Süresi

 

Minimum Maaş (En Düşük)

 

Ortalama Maaş

 

Maksimum Maaş (En Yüksek)

0-1 Yıl

 

19.000

 

21.000

 

29.000

 

2-4 Yıl

 

19.800

 

25.000

 

35.000

 

5-9 Yıl

 

23.000

 

27.000

 

37.000

 

10 Yıl + Süre

 

25.000

 

29.000

 

39.000

Şehirlere Göre Yaşlı Bakıcısı Maaşları 2024

Şehirlere göre yaşlı bakıcısı maaşları 2024, büyükşehirler ve küçük şehirler arasında farklılaşmaktadır. Örneğin, İstanbul gibi büyükşehirlerde nüfus artışı her geçen gün hızlanmaktadır. İnsanlar, hayatlarını idame ettirebilmek için yüksek tempoda çalışmak durumundadır. Evinde yaşlısı olan kişiler, işe gittiklerinde akılları evde kalmasın diye bakım hizmeti almak istemektedir. Küçük şehirlerde yaşlılar, büyükşehirlere nazaran daha az bakıma ihtiyaç duyabilmektedir. Bu sebeple bölgesel olarak maaşlar arz talep doğrultusunda artıp azalabilmektedir. Yaşlı bakım maaşı ne kadar 2023 ve yaşlı bakım maaşı ne kadar 2024 sorularını sorup kıyaslama yapmak isteyenler bilmeli ki her geçen yıl maaşlar daha da yükselmektedir. 


 

Bölgesel OIarak Yaşlı Bakıcısı Maaş Farklılıkları

Bölgesel olarak yaşlı bakıcısı maaş farklılıkları, bakıcılık hizmetlerine duyulan ihtiyaca ve bakıcının çalışma koşullarına göre oluşmaktadır. Büyükşehirde yaşayan bazı ailelerin, çok ağır hastaları ve yaşlı üyeleri olabilmektedir. Felçli, yaşlı ve hastaneden çıkamayan bazı bireylere hastanede bakım gerekebilmektedir. Hastanede bakım hizmeti, daha meşakkatli ve emek isteyen bir hizmet olduğu için hastanede hasta bakıcı maaşı da daha yüksek olacaktır.

 Küçük ilçelerde hastanede bakım hizmeti arayan kişi sayısı, büyükşehirlere oranla daha azdır. Ankara, İstanbul, Samsun, Antalya gibi şehirler daha modern, gelişmiş ve insanların daha fazla iş hayatında olduğu şehirlerdir. Bu sebeple yaşlılara bakabilecek bir aile üyesi evde pek olmayabilir. Talep fazla olduğu için bazı bölgelerde maaşlar daha yüksek olur. Çünkü bakıcılık hizmetleri işinde sirkülasyon vardır. Bölgesel olarak yaşlı bakıcısı maaş farklılıkları şu şekilde açıklanabilir;

Bakıcının Tecrübesi

Bazı bölgelerde kişiler, tecrübesi 10 yıl ve üzeri olan bakıcılarla iş birliği yapmak istemektedir. Dolayısıyla yüksek tecrübe arayan semtlerde bakıcılara ödenen ücretler, daha düşük tecrübe olsa da hizmeti kabul eden semtlere nazaran daha yüksek olacaktır. Hasta bakıcı maaşları, sadece bakıcının tecrübesine göre değil, bakıcının hangi alanda hizmet verdiğine göre ve bu alanların hangi şehirlerde daha fazla talep gördüğü noktasında değişmektedir. 
 

Bakıcının Hizmet Alanı

Yaşlı bakıcı maaşı ne kadar sorusunu soran çoğu kişi, bakıcıların hizmet alanlarına göre maaşların değiştiğini bilmemektedir. Bazı bölgelerde, örneğin büyükşehirlerde yaşlı veya çocuk bakıcısına daha çok ihtiyaç duyulur. Çocuk ve yaşlı bakıcıları kendilerine olan yoğun talepten dolayı ücret beklentilerini yükseltebilmektedir. Özel gereksinimli bireylere bakabilmek için Özel Eğitim Lisans bölümlerinden mezun olmak veya bu alanda açılan sertifika eğitimlerine kaydolmak gerekmektedir. Bazen hem yaşlı olup hem de özel gereksinimli olan bireylerle de karşılaşabilirsiniz. Onlara bakım verebilmek için son derece yetkin olmanız icap ettiği için de maaşınız yüksek olacaktır. 

 

Yaşlı Bakım Hizmetlerine Olan Arz Talep

Yaşlı bakım hizmetlerine olan arz talep, yaşlı bakım aylığın ne kadar oldu sorusunu sıkça sorulması nedeniyle her geçen gün artmaktadır. Belirli bir yaşa gelen bireylerde sağlık açısından da sorunlar oluşabilmektedir. Bu sebeple yaşlı bireylerin bakımı için özel bilgi ve tecrübe gerekmektedir. Yaşlı bakıcıları genelde sağlık ve temel tıbbi yardım eğitimi de almaktadır. Ailelerinde yaşlı ve hasta üyeleri olan bireylerin yoğun olduğu bölgelerde, bu sebeple yaşlı bakım hizmetlerinin arzı da yüksek olacaktır. Hizmet artışı, aynı zamanda maaş aralıklarını da aynı alanda daha az hizmet veren bölgelere göre farklılaştıracaktır. 

Yaşlı Bakıcısı Maaşlarının Geleceği

Yaşlı bakıcısı maaşlarının geleceği, her geçen bakıma muhtaç yaşlı sayısının artması nedeniyle oldukça parlaktır. Bakıcılık, geleceğin mesleklerinden biridir. Çünkü artan modernleşmeyle birlikte iş hayatına atılan insan sayısı çoğalmakta, evde bakıma muhtaç üye sayısı da artmaktadır. Evde yalnız kalan yaşlı bireylere bakmak için gelecekte daha çok bakıcıya ihtiyaç duyulacaktır. Her 3 evden en az 1’inde bakıcı ihtiyacı olacağını öngörmek mümkün. Böylece bakıcı maaşları da gelecekte daha yüksek olacaktır. Evde yaşlı bakımı maaşı, gelecekte yükselmeye devam ettikçe yaşlı bakıcılarının da refah seviyesi artacaktır. 

Yaşlı Bakıcılık Mesleğinde Kariyer Olarak İlerleme Olanakları

Yaşlı bakıcılık mesleğinde kariyer olarak ilerleme olanakları, aldığınız eğitime göre oldukça çeşitlidir. Örneğin Hemşirelik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon gibi bölümleri okuduktan sonra yaşlı bakıcılığı üzerine uzmanlaşabilirsiniz. Hasta bakıcı ne kadar maaş alır sorusu, bu bölümleri okuyan öğrenciler tarafından merak edilmektedir. Yaşlı bakıcılık mesleği yapmak istiyorsanız, Yaşlı Sağlığı ve Bakımı bölümü de okuyabilirsiniz. Devlet hastanesi hasta bakıcı maaşları konusunu araştıranların temel amacı, atandıkları hastanede iyi bir maaş alıp almayacaklarını öğrenmektir. Yaşlı bakıcılık, geleceğin ihtiyaç duyulan önemli mesleklerinden olduğu için bu alanda ilerleme olanakları da geniştir. Yaşlı bakıcılık mesleğinde kariyer olarak ilerleme olanağı elde etmek için şu bölümler okunabilir;

  • Yaşlı Sağlığı ve Bakımı Bölümü
  • Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
  • Hemşirelik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü 
  • Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölümü
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Yaşlı Bakıcısı Maaş Artış Oranları

Yaşlı bakıcı maaş artış oranları, 2017’den 2024’e kadar geçen sürede oldukça yüksektir. 2017’de ortalama bir bakıcı 2.000 TL civarı ücret alırken, 2024’te ortalama bir bakıcı, 20.000 civarı maaş almaktadır. 2017’den 2024’e kadar ortalama yaşlı bakıcı maaşı neredeyse 10 kat artış göstermiştir. bakicibul.net üzerinden oluşturduğunuz üyelikle ilgili yaşlı bakıcı ilanlarına başvurabilirsiniz. Sistem üzerinden takip edeceğiniz ilanlar, hasta ve yaşlı bakıcıların aldığı ortalama maaşları da size gösterecektir. Hasta bakıcı ne kadar maaş alır sorusunu merak edenler, sistem üzerinden ilanları takip edebilirler. 

Yaşlı Bakıcısı Maaşları İçin Vergi ve Kesintiler

Yaşlı bakıcısı maaşları için vergi ve kesintiler, asgari ücret tutarlarına göre yapılmaktadır. Deneyimsiz bir bakıcı en düşük asgari ücret üzerinden maaş alacaktır. Asgari ücret 2024, yılında net 20.002 TL’dir, SGK primi, İşsizlik sigorta primi gibi kesintilerle net asgari ücret 17.002 TL’dir. SGK primi %14’lük, işsizlik sigorta primi ise %1’lik bir kesintiye tekabül etmektedir. Elbette bu kesintilerde işverenle ilgili başka kesintiler de mevcuttur. Deneyimine göre maaşı daha yüksek olan bakıcılar, aldıkları maaş için vergi ve kesintileri SGK primi, işveren payı veya işsizlik primi oranları üzerinden hesaplayabilir. Bu primler hesaba katıldığında brüt maaş oranından toplam 3000 TL civarı bir kesinti yapılmaktadır. Yaşlı bakıcısı olarak çalışan ve kendi şahıs işletmesi olan kişiler ise Yıllık Gelir Vergisi, Muhtasar, Damga Vergisi ve KDV gibi kesintilerle karşılaşabilmektedir. Sizler de evde hasta bakıcı maaşı ne kadar diye merak ediyorsanız, fikir edinmek için bakicibul.net adresinden verilen ilanlardaki maaş skalasına bakabilirsiniz. 

Yarı Zamanlı ve Tam Zamanlı Bakıcı Maaş Farklılıkları

Yarı zamanlı ve tam zamanlı bakıcı maaş farklılıkları, yarı zamanlı çalışma maaşının, tam zamanlı çalışma maaşının yarısına karşılık gelmesiyle oluşur. Örneğin, 4 yıl tecrübeli bir bakıcı ortalama 26.000 TL maaş alıyorsa, tecrübeli ancak yarı zamanlı hizmet sunan bir bakıcı 13.000 TL maaş alacaktır. Yarı zamanlı çalışma süresi, tam zamanlı çalışma süresine göre daha az olduğu için doğal olarak alınan ücret de daha düşüktür. Yaşlı bakımı maaşı 2023 yılında tam zamanlı ve yarım zamanlı olmak üzere 2024 yılındaki ücretlerden daha düşüktür. Günümüzde yarı zamanlı çalışan bakıcılar, 10 yılı aşkın tecrübesi varsa ortalama 15-16 bin alabilmektedir. 

Yaşlı Bakıcısı Maaşları İçin Ek Faydalar Nelerdir?

Yaşlı bakıcısı maaşları için ek faydalar, prim gibi yan haklardan faydalanmaktır. Yaşlı bakıcısı olarak çalışıyorsanız tecrübe düzeyinize göre maaşınız daha da artacaktır. Ayrıca yaşlı bakıcısı olarak bir yerde uzun süre çalıştığınızda maaşınıza zam, prim veya özel izin hakları elde edebilirsiniz. Aynı zamanda devlet, evde bakım maaşı desteği de sunmaktadır. Evde bakıma ihtiyacı olan bir hastanız varsa ve kendiniz bakamıyorsanız, bakıcıya ödeyeceğiniz ücretin bir miktarını karşılaması için bu desteğe başvurabilirsiniz. Eğer ilgili şartları karşılarsanız, devlet size evde bakım ücreti desteği sağlayacaktır. Ancak bu desteği alabilmek için bakıma ihtiyacı olan kişinin birinci dereceden yakını veya akrabası olmak gerekmektedir. Yaşlı bakıcısı maaşları için ek faydalar şöyledir;

  • Prim İmkânı
  • Sigortalılık
  • Maaş Zammı
  • Evde Bakım Maaşı Desteği 
  • Ek Ücretler
  • Özel İzinler

Güncel Yaşlı Bakıcısı İş İlanları Nelerdir?

Güncel yaşlı bakıcısı iş ilanları için bakicibul.net adresini ziyaret ederek; gündüzlü veya yatılı gibi farklı ilanları görebilirsiniz. Yaşlı bakıcılar, yarım gün veya tam gün çalışabilmektedir. Bazı bakıcılar, gündüz veya gece kalmalı olarak çalışmaktadır. Hasta yaşlı bakım maaşını veya yaşlı bakımına dair diğer detayları merak ediyorsanız bakicibul.net adresini ziyaret edebilirsiniz. Bazen bakıcılar hem yaşlı hem çocuk hem de hasta bakıcılığını aynı anda yapabilecek kabiliyette olabilmektedir. Güncel yaşlı bakıcısı iş ilanları işe şöyledir;
 

  • Tam Gün Yaşlı Bakıcısı
  • Yarım Gün Yaşlı Bakıcısı
  • Hasta Bakıcısı
  • Kendi Evinde Yaşlı Bakıcısı
  • Gündüzlü Yaşlı Bakıcısı
  • Yatılı Yaşlı Bakıcısı
  • Hastanede Yaşlı Bakıcısı
  • Refakatçi
  • Yabancı Yaşlı Bakıcısı
Yorum Yap
0 / 500

Başarıyla bilgilerinizi güncellediniz